הפלפל שאתם חותכים לסלט או צולים בתנור הוא לא סתם ירק- הוא מהגר עולמי, נווד עם מגון זהויות.
הפלפל (Capsicum) הגיע אלינו ממדינות אמריקה, אבל הדרך שעבר כדי להגיע לצלחת שלנו מלאה בטעויות היסטוריות…
כשהספרדים גילו אותו לראשונה, הם היו בטוחים שמצאו קרוב משפחה של הפלפל השחור האסייתי- וכך העניקו לו את השם השגוי “פלפל”, למרות שאין ביניהם שום קשר.
מבחינה בוטנית, הפלפל הוא פרי, כיוון שהוא נוצר מהשחלה של הפרח ומכיל זרעים.
אבל במטבח?
הוא ירק לכל דבר. וכאן זה נהיה מעניין: פלפל ירוק, אדום, צהוב וכתום כולם מתחילים כפלפל ירוק… ומשנים את הצבע שלהם לאורך ההבשלה… וככל שהוא מבשיל, הוא צובר מתיקות ומורכבות בטעם.
בישראל, אנחנו רגילים לקרוא לפלפלים האדומים בשם “גמבה”, אבל האמת היא שזהו כינוי ייחודי כמעט אך ורק לנו. מקור השם מגיע בכלל מהונגרית, שם המילה gamba מתייחסת לזן של פלפלים מתוקים ובשרניים.
כיום, המונח ‘גמבה’ כבר כמעט ואיבד את משמעותו המקורית, אבל השם עדיין נשאר איתנו.
אגב, יש הסבר נוסף שOri Ganot מגדל פלפלים ממושב פארן גילה לי (תודה אורי): “מקור השם גמבה הוא בכלל מזן פלפל ישן אשר בזמנו יובא ואוקלם לגידול בארץ. הזן נקרא “גמבו” ובזמנו היה די נפוץ בקרב המגדלים בארץ. אז כאשר שלחו הרבה פלפל מזן גמבו לשוק- קראו לו בלשון רבים- גמבות. ואם הזמן חזרו ללשון יחיד של גמבות ויצא לנו “גמבה”
אגב, אם פעם שמעתם שמספר הפלחים בתחתית הפלפל מעיד על “זכר” או “נקבה”, הגיע הזמן לנפץ את המיתוס הזה. הפלפל, כמו רוב צמחי הירקות, אינו מתחלק לזכר ונקבה – הוא פשוט פלפל.
אבל למה יש פלפלים עם שלושה פלחים וכאלה עם ארבעה?
הצורה של הפלפל מושפעת מהגנטיקה ומהתנאים שבהם הוא גדל. פלפל עם 3 פלחים לרוב יהיה קצת פחות בשרני, מתאים יותר לבישול וטיגון.
פלפל עם 4 פלחים יהיה מתוק יותר, עם יותר בשר פריך– מושלם לאכילה טרייה בסלטים או כמילוי למאכלים.
בני אדם נוטים לחפש תבניות, להסביר את העולם בחוקים פשוטים, להכניס כל דבר לקטגוריות ברורות של “זה ככה וזה ככה”.
אבל בטבע הדברים לפעמים שונים. לא תמיד יש סדר (או לפחות אין כזה שאנו מודעים לו). לפעמים פלפל הוא סתם פלפל, בלי צורך בתואר “זכר” או “נקבה”. לפעמים, הוא פשוט גדל איך שנוח לו.
י
שראל הפכה למעצמה בתחום גידול הפלפלים, עם שיטות מתקדמות שהפכו את המדבר לשדה פורח. אזור הערבה במיוחד הוא אחד המקומות המובילים בעולם בגידול פלפלים לייצוא, הודות לאקלים החם, למחקר חקלאי פורץ דרך, ולשיטות גידול מתקדמות כמו- הידרופוניקה.
היום, במקום לגדול באדמה כמו פעם, פלפלים רבים כבר גדלים בשיטות הידרופוניות- כלומר, על מים בלבד, ללא אדמה כלל!
שיטה זו מאפשרת לשלוט בדיוק בכמות המים, הדשנים והחמצן שמגיעים לשורשים, מה שמוביל לפלפלים גדולים יותר, מתוקים יותר וללא חומרי הדברה מיותרים.
התוצאה פלפלים בעלי צבע עז יותר, טעם מרוכז יותר, והכי חשוב- גידול בריא וידידותי יותר לסביבה, עם חיסכון אדיר במים (חסכון של עד 70%).
לפעמים, אני חושב שגם אני צריך ללמוד להסתגל.
לוותר על הרעיון שאני חייב להיות “ככה” או “ככה”, ולמצוא את הדרך שלי בין אם על מים, באדמה, או איפשהו באמצע.